Hof van Assisen
Onschuldig veroordeeld, kan dat?

Een project van de KU Leuven laat studenten uit drie verschillende studierichtingen waargebeurde moorddossiers analyseren, waarbij iemand mogelijk onterecht veroordeeld is. De KU Leuven wil met het project, dat de naam ‘Voordeel van de Twijfel’ heeft gekregen, het fenomeen van onterechte veroordelingen onder de aandacht brengen.

Elk jaar is een tiental studenten uit de richtingen Rechten, Criminologie en Forensische Wetenschappen een jaar lang aan de slag gegaan met een waargebeurd moord- of doodslagdossier. De studenten, allemaal masterstudenten, bestuderen alle details van de zaak, elk vanuit hun eigen expertise, om een eindoordeel af te leveren over de veroordeling. De advocaat van de veroordeelde kan nadien beslissen om een herziening van de zaak te vragen bij de in 2018 opgerichte Commissie Herzieningen in Strafzaken (CHS).

Hoeveel personen er in België onterecht in de gevangenis zijn beland na een onterechte veroordeling of gerechtelijke dwaling, is onmogelijk met zekerheid vast te stellen, zegt projectbegeleider Tamara De Beuf.

“In Amerika bestaat een database waaruit blijkt dat 3.307 mensen zijn vrijgesproken, die eerder onterecht waren veroordeeld. In Nederland zijn er 11 personen erkend als onterecht veroordeelden, in Duitsland 31. Het valt te verwachten dat het in België om gelijkaardige aantallen gaat, maar er zijn ook verschillen mogelijk. Het juridisch systeem is niet volledig gelijk: in België werken we bijvoorbeeld met een volksjury voor moordzaken, in Nederland niet.”

Het idee voor het project is aan de KU Leuven ontstaan in navolging van een onderzoeksproject in Nederland, dat ‘Gerede Twijfel’ heette. ‘Gerede Twijfel’ startte in 2003 aan de Universiteit Maastricht en loopt nu aan de Vrije Universiteit Amsterdam. (Belga)