Opinie
Het moet serieus blijven

Auteur: Gust Verwerft


Is het personeelsgebrek echt zo groot en de beroepsernst echt zo klein dat er invalide dossiers, zoals dat van de moord in het asielcentrum Broechem, aan een volksjury worden voorgelegd? Dat is toch niet meer serieus, hee? Wie durft er met zo’n onvolledig bundel recht en rechtvaardigheid komen vorderen op een Hof van Assisen?

Op Assisen Brugge, vorige week, was het onderzoek zo zwak en slordig dat de drie beschuldigden werden vrijgesproken, met de groeten van het parket-generaal.

In Antwerpen zijn we op weg hetzelfde mee te maken.
-Het begon al met de getuigenissen van de plaatselijke politie ZARA.
-De wetsdienaars werden gehoord als ‘eerste vaststellers’, zoals dat tegenwoordig wordt genoemd. Ze hadden uiteraard een presentatie gemaakt, alsof dat verplicht is. Alsof niemand nog iets kan opzeggen uit het hoofd.
-Een presentatie die te zien is op grote, maar te verre schermen met teksten die bijna niemand kan lezen.

De eerste crisis
-De vertoning begon met een simpele plattegrond van het asielcentrum waarop wel te zien was waar de speurhond gesnuffeld had, maar waarop verder geen afmetingen of aanduidingen stonden.
-Bleek bovendien dat het plan ondersteboven en gespiegeld was zodat ‘links’ rechts werd en ‘boven’ onder. Voorzitter Alexandra Van Kelst beleefde toen haar eerste crisis.
-De afstand tussen de woonblokken wisten ze niet en dat was bijlange niet alles.
-Of ze dan geen foto’s hadden van het asielcentrum? Om een idee te krijgen?
-Nee, dat hadden ze niet gedaan.

Over naar de grote mensen
-Lang heeft de lokale politie niet in het onderzoek kunnen werken. Van zodra er een lijk aan te pas kwam en er telefonie-onderzoek moest gebeuren, werd het dossier overgenomen door de grote mensen uit Turnhout, vesting Blairon.
-We hoopten dat de volgende vijf speurders de antwoorden zouden geven. Nee, zij wisten het evenmin. Zij wisten veel wat we niet nodig hebben, maar wat we moesten weten, wisten ze niet of niet zeker.
-Toen ze op schamele luchtfoto’s gebouwen aanduidden terwijl het om parkeerplaatsen ging en geen afstanden en tijden konden inschatten, zagen we vanachter ons pover perstafeltje, op 30 meter afstand, herhaalde lichtflitsen in de ogen van de voorzitter en stoom uit haar oren.
-Heeft de onderzoeksrechter al deze blanco’s niet opgemerkt?
-Kon het parket-generaal in voorbereiding van het proces, geen extra info eisen en laten verzamelen? Nee, zo te zien en te horen.

Te veel en niet alleen voor Corneel
We hebben het nu mogen meemaken dat Alexandra Van Kelst, onze favoriete voorzitter, onderzoeksrechter Kris Thys alvast naar huis stuurde. Hij mag morgen komen getuigen, hopelijk met meer info dan zijn speurders.
-De Turnhoutse speurders kregen een vracht commando’s, ook onmiddellijk uit te voeren. Het Hof wil foto’s van de omgeving, van de omheining, wil weten hoe je binnen en buiten het asielcentrum geraakt, wil nieuwe bevragingen over de kledij van de beschuldigen en meer. Zodoende kan het proces misschien nog gered worden.

Inderdaad, Alexandra, het moet serieus blijven.

maandag 25 september 2023