‘Europa’ vindt dat Freddy Horion na 44 jaar prison ‘uitzicht’ moet krijgen

In Het Nieuwsblad lezen we, vanuit de tekstverwerker van Pieter Huyberechts, dat Freddy Horion (1947) ‘onverwacht hoop koesteren op een leven buiten de gevangenis’ en dat ‘iemand onmenselijk en vernederend behandelen, dat mag niet’.

Volgens zijn advocaat Jurgen Millen diende Horion sinds het begin van de jaren negentig jaarlijks een aanvraag in voor een voorwaardelijke invrijheidsstelling. Het lukte nooit, zeker niet na zijn vier ontsnappingspogingen waarbij hij een tijdje ondergedoken in Amsterdam leefde en … werkte.

In 2018 oordeelden drie experten dat Horion niet langer die levensgevaarlijke man was die ooit onze maatschappij zo had doen huiveren. Ook de gevangenisdirectie oordeelde volgens onze informatie niet noodzakelijk negatief. Toch bleef hij achter tralies, ook een elektronische enkelband was nooit een optie. Wat niet helpt: voor iemand als Horion is er ook geen plaats in een forensisch psychiatrisch centrum, vermits daar enkel geïnterneerden opgenomen worden. Als hij er wel terecht zou kunnen, zou hij eerst opgevolgd en geobserveerd kunnen worden, waarna de strafuitvoeringsrechtbank kan beslissen over vrijlating.

Millen trok daarom naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. In een opmerkelijk arrest klinkt het nu dat Horion elk perspectief op vrijlating mist én dat ons land het artikel schendt dat iemand niet onmenselijk of vernederend behandeld mag worden. “Dit Europees arrest is een belangrijk precedent”, zegt Millen. “Het meent terecht dat levenslang niet noodzakelijk ­levenslang moet zijn. Ook voor iemand als Horion moet er een sprankel hoop zijn om ooit ­opnieuw in de maatschappij terecht te komen.” (Het Nieuwsblad, dd 10 mei 2023)



Het volledige verhaal in ons boek ‘Beschuldigde Sta Op’