Assisen Gent – Zwalm 2019 – 22 jaar bruto prison voor twee Albanezen die landgenoot vermoordden in drugsaffaire

GENT-RABOT – vanaf vrijdagvoormiddag 8 december 2023 –

Feiten
Moord, verwezen naar Hof van Assisen in juni 2022
Zwalm,
Cannabisplantage
Doodgeschoten op vrijdag 10 mei 2019
Zes schotwonden, 3 in het hoofd, 3 in het bovenlichaam.
Lijk wordt op maandag 20 mei 2019 uit de Ringvaart gehaald in Vinderhoute (Lievegem), aan de Speybrug. Gewikkeld in plastic en kippengaas, dichtgebonden met elektriciteitsdraad.Dag 1 – Maandag 11 december 2023

 • Erjon Hotaj en Armando Murati hebben kippengaas gebruikt om het lijk in te wikkelen en te verzwaren om in de Ringvaart te dumpen. Ze gingen ervan uit dat het nooit zou gevonden worden, maar het kwam door de gisting toch bovendrijven.
  Volgens de speurders diende het kippengaas om ballast bij het lijk te plaatsen.
 • Tijdens het afwikkelen van het kippengaas kwam een elektrische transfo vrij van 6,2 kilogram, maar dat bleek niet voldoende om het lijk onder water te houden.
 • De autopsie leerde dat het slachtoffer met zes schotwonden om het leven werd gebracht, drie in het hoofd en drie in het bovenlichaam.
 • Via de vingerafdrukken werd de man geïdentificeerd als Festim Kalaj, bij de politie gekend.
 • De speurders kregen na uitgebreid onderzoek twee verdachten in beeld die in aanmerking kwamen voor de moord en ontdekten de plaats delict in een gebouw dat gediend had als cannabisplantage.
 • De eerste verdachte Erjon Hotaj werd op 22 juli 2019 door de Franse politie opgepakt in Clermont-Ferrand nadat hij internationale geseind werd. Het slachtoffer was het laatst met hem gezien in een Albanees café in Brussel.
 • De tweede verdachte Armando Murati woonde in Merelbeke en hij werd op 20 september 2019 opgepakt in Knokke.

Dag 2 – Dinsdag 12 december 2023

 • Proces in een bijna lege zaal en buiten donker en nat.
 • Wetsdokter: ‘Op basis van de aangetroffen schotwonden konden zes kogelbanen worden afgeleid. Drie kogelbanen in het hoofd en drie kogelbanen in het bovenlichaam. In het hoofd werden twee projectielen aangetroffen en in het torso ook twee projectielen.’
 • Geen andere traumaletsels of verweerletsels vastgesteld. ‘De kogelbanen in de torso hebben een acute massieve bloeding veroorzaakt en de kogelbanen in het hoofd hebben een onmiddellijke incapaciteit veroorzaakt door het drukeffect binnen de schedel. Gestorven aan de gevolgen van interne bloeding in combinatie met hersenbeschadiging.’

Dag 3 – Woensdag 13 december 2023


 • De dode Festim Kalaj was ‘een harde werker’ en een ‘vriendelijke man’, aldus moraliteitsgetuigen ‘Hij liep bijna altijd in zijn werkkledij, maar was steeds bereid anderen te helpen.’ weet een Albanese vriend.
 • Volgens verschillende moraliteitsgetuigen had Kalaj zich ingelaten met bedenkelijke figuren, maar was hij zelf zeer betrouwbaar.
 • “Hij was in 2001 gehuwd en had een dochter en een zoon”, staat in het moraliteitsverslag. Hij is 2012 naar België gekomen om te werken in een bouwbedrijf, en zijn gezin is later gevolgd. Ze zijn echter maar zes maanden in België gebleven omdat het bedrijf failliet dreigde te gaan, en ze vreesden in de illegaliteit verzeild te raken. Het gezin is dan teruggekeerd naar Albanië maar af en toe keerde hij terug naar België om hier te werken. Zijn specialiteit was elektriciteitswerken.
 • Verschillende mensen omschreven hem als iemand met gouden handen, maar niet altijd even stipt.
 • Een Albanese man die Kalaj op café had leren kennen, sprak ook lovend over hem. “Ik beschouwde hem als een vriend. Hij liep bijna altijd in zijn werkkledij, maar was steeds bereid anderen te helpen. Hij was een voorbeeldige man.”

Dag 4 – Donderdag 14 december 2023


Erjon Hotaj en Armando Murati hebben eerder in ons land veroordelingen opgelopen en ze kregen in de gevangenis al tuchtsancties. Dat leren we uit het moraliteitsonderzoek.

 • Volgens een ex-werkgever was Erjon Hotaj altijd respectvol. ‘Ik beschouw hem nog als een vriend. Hij is een goede gast. Hij heeft gezegd dat hij het niet gedaan heeft. Als hij ooit vrijkomt zal ik hem werk geven.’
 • Volgende: een vriend uit de boksmiddens die hem beschreef als sportief, rustig, positief, misschien een beetje gesloten. ‘Ik heb hem nooit gewapend gezien en nooit als gevaarlijk gekend. Ik schrok toen ik het hoorde.’
 • Hun parcours in de gevangenis leidde tot enkele kortsluitingen, zoals in elk prison. Niet de moeite om druk over te doen.
 • Ze geven de verkoop van drugs toe maar blijven zeggen dat ‘de andere’ het slachtoffer doodgeschoten heeft.
 • De burgerlijke partij en openbaar aanklager vroegen beide mannen schuldig te verklaren aan moord. Aanklager Herlinde Vansteenkiste: ‘Ze hebben samen de moord gepland en uitgevoerd. Wie de trekker overhaalde heeft geen belang. Ze hadden allebei een motief en verdachten Festim van een overval. Ze hebben het recht in eigen handen genomen en hem afgemaakt als een hond en hem te dumpen als afval.’

Dag 5 – Vrijdag 15 december 2023


Erjon Hotaj en Armando Murati hebben onschuldig gepleit. ‘Hij heeft hem niet doodgeschoten en wist niet dat het zou gebeuren’, pleitte Kris Vincke als advocaat van Hotaj.

 • Zowel de burgerlijke partij als de openbare aanklager vroeg om beide mannen schuldig te verklaren aan moord. ‘Om het even wie de trekker heeft overgehaald. Het was een vooraf bepaald plan, dat samen was beraamd.’
 • De verdediging mikt op de vrijspraak.
  -‘Onze cliënt was bezig met drugszaken. Hij betwist dat niet en en neemt daar zijn verantwoordelijkheid voor. Maar hij schreeuwt zijn onschuld uit voor wat er met het slachtoffer gebeurd is. Hij heeft aan alle onderzoeken meegewerkt, in tegenstelling tot Murati, die zich verzette tegen het psychologisch onderzoek en de polygraaf.’

De volksjury heeft vrijdagavond om 21u30 zowel Erjon Hotaj en Armando Murati schuldig bevonden aan moord.

 • De volksjury vindt dat de beschuldigden geen aannemelijke verklaring hebben en waarom Murati die avond plots in Zwalm moest zijn. De uitleg van Hotaj tijdens de reconstructie overtuigt niemand. Na de moord bleven de twee samen, dumpten ze samen het lijk en bleven ze niet alleen samen de plantage voortzetten, maar vooral ook nauw contact houden toen het lijk van Festim was komen bovendrijven en Hotaj richting Frankrijk was gevlucht. ‘Er is een onlosmakelijke onderlinge samenhang.’ – Zo heet dat tegenwoordig in moderne juridische terminologie.

Dag 6 – Maandag 18 december 2023


De twee Albanezen Erjon Hotaj en Armando Murati, eerder schuldig bevonden aan moord op hun landgenoot Festim Kalaj, werden tot elk 22 jaar prison. Openbaar aanklager Herlinde Vansteenkiste had 25 jaar gevorderd voor Erjon Hotaj en 30 jaar voor Armando Murat.

 • De aanklager had voor Hotaj 25 jaar gevorderd, ‘omdat hij geen leidende rol’ had en 30 jaar voor Murat.
 • De advocaten van Hotaj en Murati pleiten uiteraard voor een lichtere straf. Ze zagen meer verzachtende omstandigheden zoals een gunstig strafblad en het overschrijden van de redelijke termijn.
 • Volksjury en Hof aanvaardden gedeeltelijk de overschrijding van de redelijke termijn. Hierdoor werd de straf virtueel met één jaar verminderd.
 • Uit het arrest: ‘De straf van 22 jaar moet de veroordeelden ‘besef bijbrengen van de uiterst grote ernst van de feiten en kans op recidive zo veel mogelijk verminderen’.