Justitie1

Het is hier triestig zonder Pol Vandemeulebroucke

27 mei 2022  

Ja, misschien curieus, maar ik vind het jammer dat Pol Vandemeulebroucke (57) vanaf nu geen advocaat meer is en zeker de reden waarom. Ik ben niet de enige die dat vindt. De sociale media staan bol van meldingen pro-Pol. Van confraters, cliënten, gevangenispersoneel, mensen van de griffie, sportmannen en sportvrouwen, assisenklanten en assisenlezers. Pol had geen vijanden, behalve hier en daar een hele grote.Analyse door Gust Verwerft


*** Tussen de duimpjes en de likes geen magistraten en geen mensen uit de media gezien. Magistraten, tot daaraantoe, het zou hen kwalijk genomen worden. Pol was meestal hun tegenstrever en in die rol ging hij voor niemand opzij. Van journalisten had ik een positievere insteek verwacht. Pol heeft hen toch tientallen jaren veel schrijfplezier en veel filmplezier bezorgd als geboren verteller en grandioos acteur.


*** Mij is het ondertussen ook al kwalijk genomen dat ik van de veronderstelde deontologische fouten van Pol geen uitgesponnen items in mijn schrijfsels heb gemaakt, ook niet in mijn boeken waarin Pol met zijn bijna 50 processen voor het Hof van Assisen toch frequent opduikt.


*** Ik heb mij als journalist zo goed als nooit beziggehouden met dossiers of processen uit de wereld van de verdovende middelen, groot of klein, hard of soft. Ik ken de hoofdrolspelers in dergelijke dossiers niet en ik weet dus niets meer dan van horen-zeggen of van ergens-gelezen of haastig-gezien in opgeklopte tv-programma’s.


*** Naar verluidt was Pol precies in die kringen erg gekend en daar zou hij, in de verdediging van goed betalende klanten iets te ver zijn gegaan. Zo staat het in serieuze gazetten. Ik weet niet of dat zo is en ik twijfel dus want dat is niet de Pol die ik heb gekend, al zo lang, zelfs van toen hij nieuw advocaat was.*** De advocaat Pol Vandemeulebroucke uit die verhalen is zeker niet de advocaat Pol Vandemeulebroucke ik vanaf zijn assisendebuut in1993 bijna dertig jaar heb gekend als de bevlogen pleiter op het Hof van Assisen waar hij meestal verworpenen der aarde verdedigde die anderen niet meer wilden verdedigen. Vaak hopeloze gevallen of onverbeterbare types die door Pol nog een spatje hoop werden gegeven en waar hij een maximumstraf kon weg pleiten.


*** De cliënten die hij bij de volksjury kwam verdedigen waren bijna telkens antipathieke figuren, zwartgemaakt en vooraf afgemaakt in de media, soms echte volksvijanden  Hij is er telkens voor gegaan, vrijwel nooit met financiële bijgedachten.


*** Het is die Pol die ik ga missen omdat hij tegen alles en iedereen durfde ingaan, ook tegen de logica van de feiten.


*** Nee, Pol heeft geen mensen doen vrijspreken op het Hof van Assisen, Pol heeft geen juridisch-technische spitsvondigheden gebruikt en Pol heeft zich altijd bij de vaak zware straffen voor zijn cliënten neergelegd, in naam van de rechtvaardigheid.*** Jawel, Pol zal zeker zijn slechte kanten hebben gehad. Hij zal lang en goed moeten pleiten om ooit tot het vagevuur toegelaten te worden. Mogelijk is hij niet alle afspraken nagekomen en liep hij er de kantjes af omdat zijn tegenstanders het ook deden. Maar ik geloof nooit dat Pol ooit iemand verraden of bestolen heeft.


*** Ik heb met hem geregeld aan tafel in volkscafés gezeten en ik blijf hem dankbaar omdat hij mij daar ooit uit een erg moeilijke situatie heeft gered.


*** Vanzelfsprekend gaan we nog van Pol horen, nu hij bevrijd is hij van zijn zwarte toga. Bijvoorbeeld met het boek dat ooit over hem zal gepubliceerd worden.
 8 reacties

 1. An Tesseur schreef:

  Et nunc, Pol?

 2. Laurens Kindt schreef:

  Laurens Kindt, gerechtsjournalist KWV

  Ik herinner me nog zijn slotpleidooi in de laatste West-Vlaamse assisenzaak die hij pleitte.
  Ik kan het zelfs integraal reproduceren op aanvraag.
  Proces Daniël Deriemaecker.

  Pol heeft enkele uren eerder te horen gekregen dat zijn cliënt, voor wie hij de vrijspraak vroeg, schuldig is aan moord.

  De ergste ontgoocheling heeft hij al weggespoeld met Erwin Verhoeven maar toch, of misschien net daardoor, hangt hij als een verslagen bokser in de touwen. Hij stelt zich recht en zoekt steun bij het kleine microotje, alsof dat slecht functionerend onding zijn indrukwekkende torso überhaupt kan ondersteunen.

  Met een blik die het midden houdt tussen die van een pas ontwaakte basset en die van een razende pitbull kijkt hij richting volksjury.
  Hij schraapt even de keel en spreekt.
  “Dames en heren van de jury, ik heb van mijn grootvader zaliger één ding geleerd: wie A zegt, moet B zeggen. Ik heb gezegd.”
  En hij zet zich neer.
  Tot ontsteltenis van de hele zaal.
  De uitslag is bekend.

  Wel veel lol gehad met Pol op dat proces.
  Dankzij hem zelfs een excursie naar Komen mogen meemaken.
  Good times.

 3. Eddy D'hondt schreef:

  Eddy D’hondt

  Ik herinner me hem als een degelijke advocaat die vriendelijk was tegen het personeel.

 4. Caroline Daerden schreef:

  Caroline Daerden

  Gelezen!
  Heb hem altijd intrigerende man gevonden.
  Een excentrieke zonderling.
  Controversiële outsider.

 5. Inge Waegemans schreef:

  Inge Waegemans (Lier)

  Sympathieke mens, ik kijk al uit naar z’n boek.

 6. Freddy Weckhuysen schreef:

  Freddy Weckhuysen (Antwerpen)

  Ik heb 41 jaar gewerkt voor justitie.
  Dikwijls contact gehad met Pol.
  Altijd even vriendelijk en geen dikke nek zoals vele andere.
  Kort en bondig: toffe pee.

 7. Rudi Kuyl schreef:

  Rudi Kuyl (Vilvoorde)

  Ik begeef mij op glad ijs maar is het niet zo dat de hard core maffia zich momenteel wereldwijd vooral bezig houdt met “verdovende middelen” ?
  En Antwerpen zou DE draaischijf zijn.
  Gelukkig een wereld die jij en ik niet kennen…
  Enfin, als je huisadvocaat wordt van dat soort cliënteel, dan verbaast het mij niet dat op langere termijn de kans bestaat dat er ook op jouw hoofd wat boter blijft plakken, toch ?
  Living on the edge, zo noemen ze dat….

 8. Rita A.-B. schreef:

  Rita A.-B. uit het Gentse:

  Mooi geschreven, maar ik wil iets zeggen. – De waarheid mag niet meer gezegd worden. – Gerechtigheid bestaat niet meer. – Er heeft eens een advocaat gezegd “In de rechtbank is gerechtigheid hetzelfde niet”, zo dus dit wilt veel zeggen. – Zouden ze die slechte, oplichter advocaat van ons, zouden ze daar eens beter naar kijken? – En dat dit een hand boven ze hoofd heeft in de rechtbank van Gent? – En onze advocaten die we gehad hebben, onder druk zetten. – Een schande en ons met de dood bedreigen door te schieten op het raam van mijn kantoor. – Echt voor ons is dit verschrikkelijk. – Wij zijn er ziek van en zelfs heb ik al gedacht aan zelfmoord, en niet een keer. – Kan kan niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De boeken van Gust Verwerft

"Tempus omnia revelat"
"De tijd onthult alles"