Op de grond slapen? Overvolle gevangenissen? Ze doen het opzettelijk

Volgens de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTRG) is de overbevolking in de gevangenissen niet onvermijdelijk, maar het resultaat van duidelijke keuzes. Ondanks de veroordelingen van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en aanhoudende internationale kritiek, neemt de overbevolking in de Belgische gevangenissen toe.

Mensen onder aanhoudingsbevel plaatsen in plaats van hen onder voorwaarden vrij te laten of onder elektronisch toezicht te plaatsen, is een van de keuzes die volgens de Centrale Raad leidt tot overbevolking.

Ook korte straffen uitvoeren in de gevangenis en gevangenisstraffen vorderen in plaats van alternatieve straffen dragen bij aan het probleem.

De overbevolking in de Belgische gevangenissen is een probleem dat al meer dan veertig jaar aansleept. Hoewel de overbevolkingsgraad volgens de CTRG vorig jaar 15 procent bedroeg, steeg het aantal gedetineerden dit jaar gemiddeld verder. Zo zouden er 154 gedetineerden op een matras op de grond moeten slapen.

Overbevolking heeft een rampzalige invloed op de omstandigheden in de gevangenissen en de fundamentele rechten van personen in detentie, stelt de CTRG. “Het hypothekeert de toegang tot gezondheidszorg, de uitrol of handhaving van constructieve detentieregimes en de succesvolle re-integratie van gedetineerden”, klinkt het.

De Centrale Raad meldt dat door de overbevolking de strafcellen steeds vaker worden gebruikt omdat spanningen tussen celgenoten uitgroeien tot conflicten of omdat gedetineerden simpelweg zelf vragen om er te verblijven om de realiteit op cel te ontvluchten.

Ondanks de opening van de Forensisch Psychiatrische Centra om geïnterneerden buiten de gevangenis te houden, steeg het aantal misdadigers met psychische stoornissen in gevangenissen het afgelopen jaar van 822 tot 940.

Nieuwe gedetineerden worden soms ook noodgedwongen in een strafcel gestoken omdat er simpelweg geen plaats is.


do 16 november 2023