De dag van vandaag

Amaaia, dat belooft weeral! Slecht weer, onweders, overal water en veel slecht nieuws in de gazetten. In Wallonië wordt alles kosteloos, gaan de taksen en belastingen serieus naar beneden en zullen binnen TIEN jaar alle schulden weggewerkt zijn, zoals in de Sprookjes van 1001 Nachten. In Boom zijn ze Tomorrowland aan het opbouwen, goed voor Veel Lawaai, tot 40 km verder te horen als ode aan onze cultuur. In de gazetten staat dat de doktoors niet genoeg verdienen en bijklussen om een derde villa te kunnen afbetalen. Voor het overige onthouden we dat onze Elio di Rupo zijn eed aflegt in het Europees parlement, kwestie van een zakcentje tijdens zijn oude dag. Ondertussen vuurke-stook tussen Vooruit en CD&V, “in het belang van de mensen”.
Eenen historischen Elfsten Juni, inderdaad. Bart De Wever formateur, de Audifabriek sluit, Joe Biden blijft nog een tijdje, de Russen hebben betere wapens dan het Westen, horeca en winkels zijn kaduuk door het blijvende slechte weer, Isolde Van den Eynde schrijft tot de stukken eraf vliegen, Bart De Roover Kamervoorzitter, Paul Van Tigchelt legt den eed af in de Kamer, advocaat Jan De Man wil burgemeester worden in Schoten, de zon schijnt en er is weinig wind. Dit alles op den Vlaamschen Nationale Feestdag. Men zegge het voort.
Ja, inderdaad, dat was nog eens een goed ouderwets onweer, lang op voorhand aangekondigd na een hete dag. Een uitgeleefde kerktoren in Heffen is verdwenen en de pannen werden van slecht gelegde daken geblazen. Zoals altijd breken ook takken af en worden zieke bomen omver geblazen. Dat is altijd zo geweest en hoe dunner de bossen hoe meer bomen zullen breken. Spijtig dat er een kindje eraan is gestorven in het Zoniënwoud met een zware tak die op een kinderkoets viel. Morgen beter.
Het zijn onze zaken niet en toch wordt dit ‘nieuws’ breed en herhaaldelijk uitgesmeerd op alle soorten van commercieel bedrukt papier. Daarbij komt dat de titel een beetje tegengesteld is aan de inhoud van het artikel. Het zou gaan om wat ‘de mensen’ in het Kroatië ervan vinden, oncontroleerbaar maar journalistiek-technisch slim gevonden. Vorige week Karl, vandaag weer Ruben.
Alle mensen die ik gekend heb of mee gesproken heb, ze verdwijnen één na één, en steeds sneller. Zo ontstaat een nieuwe leefwereld die je zelf niet gewild hebt en die almaar sneller leidt naar een vorm van een onbegrepen eenzaamheid bij oudere mensen. Tot je alleen overblijft met je eigen gedachten die niemand meer interesseren want niet-meer-van-deze-tijd.
Grote enquête? Dat zijn zo van die flauwe, nee laffe artikels waarmee wordt ingespeeld op het ongenoegen van supporters die door de gazetten werden wijsgemaakt dat we een superploeg hadden en superspelers en een supertrainer. Uiteraard zijn die supporters nu ontgoocheld waar door wie werden ze belogen? Geloof nooit gazetten.