Justitie, Justitie1

24/07/2017 – Revolte tegen Koen Geens breekt uit in Antwerpen

1 september 2017  


Twee jaar geleden waren de procureurs-generaal en de eerste-voorzitters van de Hoven van Beroep nog fans van justitieminister Koen Geens en zeker van zijn plan om volksjury en Hof van Assisen op te doeken, wat ondertussen in de praktijk is gebeurd.


In 2015 waren er in Vlaanderen nog 50 processen voor het Hof van Assisen.
In 2017 zijn we nu aan … VIER.


Zonder het “dure” Hof van Assisen zou er veel geld vrijkomen en Justitie zou eindelijk serieus kunnen werken.


De Ingebeelde besparingen door het kapotmaken van het Hof van Assisen hebben niets aan de financiële onmacht van veranderd want nu maken we het mee dat de magistraten hun eigen zittingszaal schilderen, uit schaamte.


Er worden ook pannenkoeken gebakken (en verkocht) om een defibrillator te kunnen kopen en er wordt gewerkt op eigen pc en geprint met zelf-gekochte inktpatronen.


De Antwerpse eerste-voorzitter Bruno Luyten, een civilist en het Hof van Assisen niet genegen, heeft nu aan de pers enkele e-mails bezorgd die naar Koen Geens werden verstuurd, zonder resultaat.


Dat wordt morgen fijnkost in de gazetten en vanavond in alle tv-programma’s.


Uit de lange lijst van klachten,
verzameld door de hoogste magistraat van het Hof van Beroep in Antwerpen:

De inertie om snel een oplossing te bieden aan dit acuut probleem is overigens illustratief voor het totaal gebrek aan middelen voor de rechterlijke orde.

Enkele voorbeelden:

  • de juridische documentatie van de magistraten werd door de diensten van de FOD opgezegd met ingang van 1 januari 2016, zodat er geen tijdschriften meer toekomen in onze bibliotheken en de losbladige boeken niet meer worden aangevuld. Er is nog slechts een (beperkte en wisselende) toegang tot juridische databanken. Slechts vorige maand, dus 1,5 jaar later, werd een aanbesteding uitgeschreven zodat een oplossing nog niet onmiddellijk in zicht is;
  • noodzakelijk materiaal wordt niet (tijdig) geleverd, o.m. inkt voor de printers (zie bijlage 4: mail waarin ik aankondigde dat wij terug handgeschreven arresten zouden moeten afleveren);
  • onze gebouwen worden niet onderhouden, cfr:

o   het probleem van de beschimmelde dossiers in Tongeren;

o   enkele raadsheren die zelf hun zittingszaal hebben geschilderd in de vakantie;

o   centrale verwarming die dagenlang uitviel;

  • niet (-tijdige) betaling van leveranciers, deskundigen en tolken;
  • niet-invulling van de kaders van magistraten en medewerkers;
  • geen bereidheid om een levensreddend toestel als een defibrilator aan te kopen, zodat wij deze aangekocht hebben met een pannenkoeken-actie.

 

Er is een ernstig en acuut probleem wat betreft de ondersteuning van de rechterlijke orde en er moet zeer dringend ingegrepen te worden. Dit werd onlangs nog terecht aangeklaagd door ere-procureur des Konings Thierry Marchandise.

Antwerpen, 24 juli 2017

Bruno Luyten


Meer info


Reageren niet meer mogelijk.

De boeken van Gust Verwerft

Al loopt de Waarheid nog zo snel, de Onzuiverheden in de media achterhalen haar wel

"Tempus omnia revelat"
"De tijd onthult alles"