ArrestZoersel 2019 – Volksjury grijpt in: geen 22, wel 12 jaar prison – Toch verzachtende omstandigheden voor Roger Slegers (51)


…12 jaar prison bruto, waarvan al bijna drie jaar uitgezeten en het aanvaarden van nogal wat verzachtende omstandigheden. Sterk resultaat van de verdediging – Cédric Monheim en Griffin Verept) tegenover een vordering van 22 jaar van het parket, zonder verzachtende omstandigheden. Voorzitter Jos Decoker: “Meneer Slegers, we hebben u niet opgegeven. Deze straf biedt u nog mogelijkheden in het leven.”


BRAD PITT – De verdediging concentreerde zich op drie omstandigheden die ze “verzachtend” noemden, te beginnen met zijn spijt, veel spijt. Cédric Monheim: “Ziehier een gebroken man. Hij heeft het er moeilijk mee. Zijn houding is krampachtig. Hij is geen acteur, hij heeft niet de vaardigheden van een Brad Pitt of een Leonardo DiCaprio om zich anders voor te doen. Zijn spijt is oprecht.”


LOVE STORY – De verdediging vroeg de specifieke context van de feiten in rekening te brengen. “Beschuldigde en slachtoffer hadden allebei hun problemen. Ja, ze zagen elkaar graag, maar door de rugzak die ze met zich meedroegen, was het niet altijd even gemakkelijk.” Nog een verzachtende omstandigheid: zijn levensloop en psychiatrische problemen die daaruit volgden. “Een fragiel personage, weinig draagkracht, drank- en drugsproblemen, verstandelijke beperking.”


NIEUWE KANS – Uit het pleidooi: “Hij lijdt niet aan een persoonlijkheidsstoornis en is geen absoluut gevaar voor de maatschappij. Hij is bereid hard te werken aan zijn problematiek. U kunt kiezen voor blinde repressie en hem een zware straf opleggen, of u kunt hem een gouden kans geven, die hij met beide handen zal grijpen. Geef alle hoop in hem niet op en biedt hem wat perspectief.” – Slegers gebruikte zijn recht op het laatste woord: “Ik moet gestraft worden en zal mijn straf aanvaarden. Het spijt me erg.”


GEEN TOEVAL – Het begint op te vallen. Hebben procureurs een circulaire ontvangen om geen verzachtende omstandiggheden meer te aanvaarden? Dat horen we nu, proces na proces, met onverwacht zware bruto straffen erbovenop. Nu weer. Geen verzachtende omstandigheden en 22 jaar prison. En dat voor een sukkelaar die misschien beter nooit meer helemaal vrij zou komen want heeft hij een kranke geest.


NIKS SPIJT – Uit de strafvordering van Sofie Andé onthouden we dat Slegers volgens haar geen spijt heeft. Zijn miseries van vroeger tellen ook al niet mee want “zijn twee broers en zus zijn er wel in geslaagd een stabiel leven op te bouwen”, waarvan akte. “Hij had een gelukkige jeugd en kreeg een goede basis mee. Ja, het is tragisch op jeugdige leeftijd je broer, vader en moeder te verliezen, maar dat geldt ook voor de andere familieleden.”


STOPPEN STUK – Verder: “Hij gebruikte onevenredig veel geweld. Het slachtoffer had geen schijn van kans toen zijn stoppen doorsloegen. Hij zocht ook geen hulp en liet haar gewoon sterven.” En ook het vaak meegezongen refrein: “Zijn eigen gedrag, keuzes en frustraties hebben de beschuldigde parten gespeeld. Je hebt geen invloed op bepaalde gebeurtenissen in je leven, maar je bepaalt wel zelf hoe je ermee omgaat.”


GLORIE – Beredeneerd wordt uitgelegd hoe Roger zijn toevlucht zocht in drank en drugs die hem geregeld agressief deden worden. Zo te horen stond hij al viermaal voor de correctionele rechtbank en was hij al vaak in contact gekomen met de politie toen hij nog in Turnhout woonde met zijn status van vergane voetbalglorie. “Hij neemt geen verantwoordelijkheid en loog dat het slachtoffer zichzelf had verwond en dat ze op het mes was gevallen.” Op de eerste dag van het proces gaf hij dat dan wel toe.


VOLKSJURY – De volksjury had eerder al geredeneerd zoals voorspeld: doodslag. De verdediging beschikte over enkele troefjes om te kunnen pleiten dat Lesje haar eigen dood min of meer had uitgelokt en dat Roger niet de bedoeling had haar te doden. *** De volkjury ging daar niet op in. *** Nog even wachten om te weten hoeveel jaren prison die doodslag hem kost. Het gerechtelijke jaar 2021-2022 beleeft hiermee haar laatste dagen, weken en processen. Het Tuintje van Assisen sluit haar poortjes tot medio september 2022, bij leven en welzijn en als het Vincent en Anuna belieft.Antwerpen – vanaf maandag 13 tot en met vrijdag 17 juni 2022
Met de lange Cédric Monheim en de verrassend sterke debutant Griffin Verrept heeft Roger Slegers advocaten die weten wat hier kan en niet meer kan.

We weten al jaren dat Sanne De Clerck het zal waarmaken op het Hof van Assisen en nu zeker, met Amber Schmitt erbij als advocaten van de familie van het slachtoffer.

Het slachtoffer Lesje Swolfs (1984)