Annelies

  • Annelies Verlinden wil de positie van het slachtoffer en de overbevolking van de gevangenissen centraal stellen in haar beleid. Dat zei ze maandag in De Ochtend op Radio 1, waar ze ook toegaf Binnenlandse Zaken, haar vorige bevoegdheid, te zullen missen.
  • Annelies wil de positie van het slachtoffer centraal stellen binnen Justitie. Dat slaat zowel op communicatie als op de begeleiding en de omgang met het slachtoffer.
  • Daarnaast wil ze de overbevolking van de gevangenissen aanpakken “om drama’s voor zowel het personeel als de gedetineerden te vermijden”. Zo zouden gevangenen die niet over de Belgische nationaliteit beschikken hun straf in het land van herkomst moeten uitzitten. De regering gaat onderzoeken of zij in het buitenland kunnen opgesloten worden, zoals in het verleden in Nederland gebeurde. Het moet wel gaan om een rechtsstaat, beklemtoonde Annelies Verlinden.
  • Daarnaast moeten geïnterneerden in een aangepaste structuur kunnen opgevangen worden, in samenwerking met sociale zaken.
  • Annelies herhaalde dat ze betreurde dat het kernkabinet van de nieuwe regering uitsluitend uit mannen bestaat. Voor haarzelf merkte ze op dat ze met haar bevoegdheden de handen meer dan vol zal hebben. “Het is meer dan ooit nodig de diversiteitsagenda te verdedigen”, besloot ze.
  • Wat abortus betreft, benadrukte Annelies dat voor CD&V een periode langer dan 14 weken onbespreekbaar blijft. Er is afgesproken om in consensus een voorstel uit te werken binnen de regering.

Open brief aan Minister van Justitie Annelies Verlinden
Afzender: Pierre Thiriard (Hof van Beroep Antwerpen)

Geachte mevrouw de minister,

Allereerst wens ik u van harte proficiat met uw benoeming als minister van Justitie. U treedt aan in een tijd waarin justitie meer dan ooit onder druk staat. Niet alleen door onderfinanciering, capaciteitsproblemen en de traagheid van rechtsprocedures, maar vooral door een fundamentele bedreiging: de aantasting van de scheiding der machten.
Justitie is de hoeksteen van onze rechtsstaat.

Een onafhankelijke rechterlijke macht is essentieel om het vertrouwen van burgers in een eerlijke en rechtvaardige samenleving te waarborgen. Toch is de afgelopen jaren de ICT-infrastructuur van de rechterlijke orde grotendeels onder controle gekomen van de uitvoerende macht, wat een gevaarlijk precedent schept. Digitalisering binnen justitie werd vaak voorgesteld als een louter technische kwestie, maar in werkelijkheid gaat het om macht en onafhankelijkheid.

Wanneer de uitvoerende macht – via administraties of externe leveranciers – controle heeft over de informatiestromen en digitale systemen van de rechterlijke macht, dreigt de onafhankelijkheid van justitie ernstig te worden uitgehold. Rechters moeten volledig autonoom kunnen werken, zonder afhankelijk te zijn van de goodwill van een minister of overheidsdienst die een andere rol heeft binnen onze democratie.

Als minister van Justitie kunt u niet volstaan met snelle, populistische maatregelen. Justitie heeft geen nood aan symbolische wetswijzigingen of loze beloftes, maar aan structurele hervormingen die haar onafhankelijkheid versterken. Uw voorgangers hebben gefaald in het waarborgen van de autonomie van de rechterlijke orde in de digitale wereld. U daarentegen hebt de kans om niet slechts een passant in de politieke geschiedenis te zijn, maar de minister die de rechtsstaat daadwerkelijk versterkte en beschermde.

Daarom roep ik u op om moedig en doortastend te handelen:
• Breng de ICT-infrastructuur en databestanden van de rechterlijke macht volledig onder het beheer van de rechterlijke orde zelf.
• Zorg ervoor dat rechters en griffiers onafhankelijk kunnen werken, zonder inmenging van de uitvoerende macht of private spelers met commerciële belangen.
• Investeer in een veilige, moderne en transparante digitale justitie, waarbij rechters volledige controle hebben over hun eigen systemen en data.
• Bescherm de scheiding der machten als fundament van onze democratie.
Dit is uw kans om niet alleen minister te zijn, maar een staatsvrouw. Niet om kortstondig te scoren in de peilingen, maar om hervormingen door te voeren die de Belgische rechtsstaat voor decennia beschermen.

De geschiedenis zal oordelen over uw beleid. De vraag is: wilt u herinnerd worden als de minister die de rechtsstaat verder liet afglijden, of als degene die justitie eindelijk haar onafhankelijkheid teruggaf?

was getekend:
Pierre Thiriar:
(raadsheer Hof van Beroep Antwerpen)
3 februari 2025

Bron:Linkedin