2017/15 – Waarom een derde proces voor het Hof van Assisen?

Belangrijke data uit het dossier

Op 23 oktober 2003 wordt hij onder aanhoudingsmandaat geplaatst voor doodslag.

Op 15 maart 2004 wordt hij voorwaardelijk vrijgelaten.

Op 6 november 2004 is hij met Libia Chaves getrouwd.

Op 29 januari 2005 is hij vader van hun dochter geworden.

Op 24 juni 2014 is hij gescheiden van Libia Chaves.

Op 23 januari 2016 is hij getrouwd met de Braziliaanse Erika Costa Farias.

Op 18 september 2006 staat hij terecht voor MOORD op het Hof van Assisen Leuven.
Hij wordt tot levenslang veroordeeld.


Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt echter dat Devriendt geen eerlijk proces kreeg omdat het arrest niet gemotiveerd was.


Op 17 juni 2016 start zijn tweede assisenproces met de samenstelling van de jury.

Op 29 juni 2016, terwijl de jury aan het beraadslagen is over de schuldvraag, neemt Devriendt de vlucht.

Op 30 juni 2016 wordt hij bij verstek tot levenslang veroordeeld.

Op 3 juli 2016 wordt hij opgepakt bij een kennis in Ciney.


Op 19 januari 2017 beslist de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling dat er een derde proces komt. Het Hof van Assisen moet zich enkel over de straf uitspreken.


Dat kort proces komt er op maandag 24 april 2017 om volgende redenen:

Bij arrest van 29 juni 2016 van het Hof van Assisen van de provincie Vlaams- Brabant werd Devriendt schuldig verklaard aan: “Te Linkebeek, in de nacht van 24 op 25 augustus 2003:

Opzettelijk, met het oogmerk om te doden en met voorbedachten rade, Christel Van Bourgogne gedood te hebben”,

Op het ogenblik van de uitspraak van genoemd arrest was Devriendt niet aanwezig.
Hij werd echter vertegenwoordigd door zijn raadslieden, meester André De Becker, meester Inge Gabriëls en meester Nathalie Buisseret, advocaten bij de balie te Brussel.

Bij arrest van 30 juni 2016 van het Hof van Assisen van de provinie Vlaams-Brabant werd Devriendt uit hoofde van het voornoemde, bewezen verklaarde feit, onder meer veroordeeld tot een levenslange opsluiting, en zijn onmiddellijke aanhouding werd bevolen.


Johan Devriendt was bij de behandeling van de strafmaat en de uitspraak niet aanwezig en evenmin vertegenwoordigd door zijn raadslieden.


Devriendt werd door de politiediensten geseind en zijn foto werd via de tv verspreid.

Op 3 juli 2016 kon Johan Devriendt door leden van de lokale recherche en het Faststeam te Ciney (Achene) worden gearresteerd.

Hij werd opgesloten in de gevangenis te Namen alwaar hem door de directeur voornoemde arresten van 29 en 30 juni 2016, met inbegrip van de uitgesproken onmiddellijke aanhouding werden betekend.


Op 4 juli 2016 betekende een gerechtsdeurwaarder voornoemde arresten aan de woonplaats van Devriendt.

Op 13 juli 2016 werd door Devriendt in de gevangenis te Namen verzet aangetekend tegen het arrest uitgesproken door het Hof van Assisen van de provincie Vlaams-Brabant zetelend te Leuven op (datum van het arrest werd niet vermeld in de akte van verzet), dat hem beschuldigde, ter zitting afwezig veroordeeld heeft tot levenslange opsluiting uit hoofde van: “Opzettelijk, met het oogmerk om te doden en met voorbedachten rade, Christel Van Bourgogne gedood te hebben”.


Bij arrest van 19 augustus 2016 van de kamer van inbeschuldigingstelling werd het op 13 juli 2016 aangetekende verzet onontvankelijk verklaard.


Bij arrest van 13 december 2016 van het Hof van Cassatie werd genoemd arrest van de kamer van inbeschuldigingstelling vernietigd en werd de zaak verwezen naar het Hof van beroep te Brussel, kamer van inbeschuldigingstelling, anders samengesteld.


Bij arrest van 19 januari 2017 van de kamer van inbeschuldigingstelling werd het op 13 juli 2016 door Devriendt, in de gevangenis te Namen, aangetekende verzet ontvankelijk verklaard.


Op dezelfde dag werd op mijn (openbaar aanklager Marcel Verbelen, gv) schriftelijke vordering door de kamer van inbeschuldigingstelling lastens Devriendt, wegens het niet naleven van de hem hogergenoemde opgelegde voorwaarden, een bevel tot aanhouding afgeleverd.